Cor van Nispen (R) heeft Henk Kuijpers (L) bereid gevonden om hem te vergezellen op zijn eerste fietstocht van Roosendaal naar Santiago de Compostela. Voor Henk zal het de derde keer worden.

Henk, afkomstig uit Klundert en Cor uit Sint Willebrord wonen al een groot aantal jaren in Roosendaal. Ze zijn getrouwd. Henk heeft 2 dochters en Cor heeft een dochter en een zoon. Niet onbelangrijk is dat hun echtgenotes, Lian en Gerda, hun toestemming aan hun fietsavontuur hebben verleend. Henk en Cor hebben elkaar al meer dan dertig jaar geleden op de Henk Knuverschool, waar ze beiden werkzaam waren, leren kennen en zijn vrienden geworden. Ze zijn niet meer van de jongsten want Henk is 77 en Cor 75. Door hun sportieve leefstijlen en een dosis geluk, voegen ze er zelf aan toe, zijn ze nog steeds heel vitaal. Beiden hebben een Thor-verleden. Henk is nu vooral actief bij de Audax-fietsclub in Roosendaal terwijl Cor het hardlopen op een voor zijn leeftijd hoog niveau blijft beoefenen.

Deze mannen schrikken er dan ook niet voor terug om op Spartaanse wijze deze Camino, via de zwaarste route (Langs Oude Wegen), 2400 kilometer lang en met veel hoogtemeters, te willen volbrengen. Voorts maken ze het zich niet gemakkelijk door in hun meegenomen tentjes te gaan overnachten. Voor Cor, als niet zo’n ervaren fietser, is de uitdaging extra groot en hij is dan ook blij dat Henk hem vergezelt en dat gebeurt al voordat de tocht op woensdag 22 mei 2024 vanaf Huis ten Halve van start gaat want ze hebben al nodige gezamenlijke trainingsritjes gepland.

Uiteraard gelden ook voor hen vele gemeenplaatsen waarom ze deze pelgrimstocht ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan redenen zoals: een vlucht uit de dagelijkse werkelijkheid of via een extra sportieve uitdaging je zelf weer eens tegenkomen, enzovoorts. Traditiegetrouw gaan ze stempels voor hun Credencial (pelgrimspaspoort) verzamelen om die in de Sint Jacobskerk in Santiago in te leveren met het doel hun Compostela (bewijs dat je de Camino de Santiago heb afgelegd) in de wacht te kunnen slepen.

Is het dat dan, vroegen Henk en Cor zich op een gegeven ogenblik af. Nee dus. Wat zou het mooi zijn als ze met hun tocht vooral iets konden betekenen voor anderen in onze samenleving die het minder getroffen hebben. Zo werden ze afgelopen tijd getroffen door de fantastische inzet van Judith Schuurmans en Marcus van Amen, die sinds de diagnose van een zeldzame stofwisselingsziekte bij hun kinderen Bart en Tijn, aandacht voor deze ziekte vragen om onderzoek mogelijk te maken. Ze worden daarbij geweldig ondersteund door een heel team van vrijwilligers. Daarom hebben Henk en Cor niet lang geaarzeld en zijn bij Judith en Marcus langsgegaan om te bespreken hoe hun tocht ook en vooral een bijdrage aan hun ideële doel kan worden. Ze zijn zeer blij dat die samenwerking mogelijk is. Het geeft een extra dimensie aan hun avontuurlijke tocht en zorgt ervoor dat ze met nog meer ambitie eraan beginnen.

-> Terug naar de Camino de Santiago van Henk en Cor

Er kan niet meer gereageerd worden