My heading is awesome

Stofwisseltour

Jaarlijks terugkerend evenement is de Stofwisseltour. Net als alle voedingsstoffen die wij eten en drinken een weg afleggen door ons lichaam en in onze cellen van stof wisselen, leggen de deelnemers van de stofwisseltour een route af en wisselen zij op het centrale punt van stof. Denk hierbij aan het bekende natje en droogje, maar het is ook de gelegenheid om met andere teams te praten, bij te praten met vrienden die je tijdens de tour treft of samen plannen te smeden voor het gezamenlijke doel: Aandacht voor stofwisselingsziekten!

Opzet tot 2020
In de jaren voordat Corona de wereld ontwrichtte, reisden de teams op vrijdag vanuit hun woonplaatsen naar Zeist. Veel teams maken van de gelegenheid gebruik om op die vrijdag – of soms al eerder – er nog een laatste trainingsrit tegenaan te gooien en stappen op de fiets naar de omgeving van Zeist. Voor sommige team een rit van meer dan 150 kilometer. 

Op zaterdag start de echte de Stofwisseltour in Zeist, waar alle teams één voor één gepresenteerd worden om daarna te starten. De route loopt vanuit Zeist naar Wageningen (eerste stop), waarna koers word gezet naar Cuijck (tweede stop) om de dag te eindigen in Sint Michielsgestel.

Zondagochtend staan met de hele organisatie en alle deelnemers stil bij de patiëntjes waar we het allemaal voor doen en tonen we ons respect voor alle kinderen die we afgelopen jaar verloren zijn. In een ceremonie speciaal voor deze kinderen, mogen de ouders van deze kinderen een duif loslaten om naar huis te vliegen. Elk jaar weer een heel verdrietig maar bijzonder en aangrijpend moment waarin pijnlijk duidelijk word dat de strijd nog niet gestreden is. Na de ceremonie, vertrekken de teams om beurten voor de etappe van die dag die richting Gorinchem leidt waar de eerst stop van die dag gepland is. Vanuit Gorinchem leidt de route door het prachtige groene hart naar Alphen, waarna de laatste etappe richting de finish vlakbij bij de Amsterdam-Arena. Aan de finish worden de teams na hun monstertocht vanzelfsprekend groots binnengehaald! De route lijkt ‘willekeurig’ gekozen, maar voert langs Academische ziekenhuizen in Nederland die onderzoeken uitvoeren naar stofwisselingsziekten.


Gezamenlijke pastamaaltijd, bekendmaking opbrengst en afsluiting
Na de finish blijft het altijd nog lang gezellig en blijven veel teams langer in Amsterdam voor de gezamenlijke pastamaaltijd, waar ook een moment is voor een eerste korte terugblik en de bekendmaking van de opbrengst. Dankzij de inzet van veel deelnemers, sponsoren en iedereen die meedoet met alle acties die de teams organiseren om geld in te zamelen, geeft het veel voldoening dat we de donaties waarmee onderzoeken gefinancierd kunnen worden zien stijgen en de organisatie en deelnemende teams de energie geeft om deel te blijven nemen aan dit enorm leuke en goed georganiseerde evenement.


Opzet sinds 2021
Door de beperkingen als gevolg van de Corona-epidemie in 2020 helaas geen Stofwisseltour. Erg jammer want stofwisselingsziekten lieten zich niet tegenhouden door Corona. In 2021 was het lang onduidelijk of de tour wel door kon gaan en dat gaf organisatorisch de nodige uitdagingen omdat er op veel plaatsen tijdig zaken geregeld moesten zijn voor zo’n grote groep deelnemers. 

De organisatie bedacht een Stofwisseltour van één dag, waarbij deelnemers vanaf een centrale locatie een aantal routes kunnen fietsen. Als een soort klaverblad fietsen de deelnemers ‘lusjes’ rondom het verzamelpunt. Deze opzet beviel erg goed, ook omdat iedereen elkaar de hele dag kan ontmoeten en het op de start/finishlocatie de hele dag door lekker druk (en dus gezellig!) is. 

We starten de dag traditiegetrouw met de gezamenlijke herdenking en een moment van respect en stilte voor de kindjes die we het afgelopen jaar los hebben moeten laten. Het blijft een zeer indrukwekkend moment waarop veel zonnebrillen de emoties verbergen. 

Daarna word er gefietst en gewandeld (want dat kan nu ook!) en is het heel leuk dat alle teams steeds bij de startlocatie terugkomen. Je ontmoet elkaar, verbind en dat levert weer nieuwe mooie vriendschappen en kansen en uitdagingen op.

Als alle kilometers onder de voeten en banden door gegleden zijn sluiten we uiteraard af met een gezellige nazit, de formele afsluiting met de bekendmaking van de opzet en een heerlijk warm en koud buffet om alle verbrande calorieën weer aan te vullen. Een weliswaar gedwongen nieuwe opzet, die door iedereen enthousiast omarmt is en beslist geen afbreuk doet aan het doel en de missie van de tour. Dat een nadeel altijd nog voordelen kan hebben is hiermee wel bewezen!

Van de Stofwisseltour in de nieuwe opzet is in 2022 een prachtig videoverslag gemaakt, wat we graag met iedereen delen: